kalksteen-grotten van Hotton-le Ciel et La Roche

De Grotten van Hotton

De Grotten van Hotton of de Grotten van Duizend-en-één-Nacht zijn een prachtjuweel in de Belgische Ardennen (Durbuy-La Roche). Ze behoren tot het uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië. Sinds 21 april 1962 zijn deze grotten geopend voor het publiek. Tegenwoordig zijn er zo’n zes kilometer tunnels bekend tot een diepte van ongeveer 70 mater onder het plateau. In het laagste deel stroomt de ondergrondse rivier permanent. In de grot zijn er verschillende ruimtes, met als grootste de grote galerij met maximaal 35 meter hoog, 10 meter breed en 200 meter lang.

Een 70 minuten durende rondleiding in het Frans, Nederlands of Engels in een omgeving van 12 graden Celsius, onthult de mechanismen van hoe deze grotten werden gevormd en welke rijkdommen ze allemaal herbergen. De subtiele verlichting maakt de grotten een ware streling voor het oog!

Daarnaast kan je gratis een kijkje nemen in  de Tuin van Calestienne. Ter plaatse vind je een speeltuintje en een terras met panoramisch uitzicht.

Adres: Chemin du Spéléo Club 1, 6990 Hotton-sur-Ourthe (084/466046)

Openingsuren: Van 1 april tot en met 1 november: 7 dagen op 7 open van 10u tot 17u

Van 2 november tot en met 31 maart: teogankelijk op zaterdag en zondag om 12u30, 14u en 15u30

Tijdens de schoolvakanties van Kerstmis en Carnaval: bezoek om 11u, 12u30, 14u en 15u30

Prijzen: volwassenen: 9,50 euro

kinderen (4 -12 jaar): 6,50 euro

 

 

La Fromagerie des Tourelles

La Fromagerie des Tourelles is een coöperatie van 4 Waalse boerinnen. Geïnstalleerd in een het hart van een kasteel uit de XVIde eeuw, biedt deze Kaasmakerij een rijke keuze aan kazen met lachende smaken en een vol karakter! Je ontdekt de geschiedenis van hun ambachtelijke kennis, hun gamma aan Waalse kazen en boerderij yoghurt. Niet te missen wanneer jullie in de buurt ziijn!

Adres: Rue du Château 3, 6997 Soy (Erezée) (086/477221)

www.lafromageriedestourelles.be

toeristische tram van Aisne-Erezée- Le Ciel et La Roche

De Toeristische Tram van Aisne

De Toeristische Tram van Aisne baat een stuk van een authentieke Ardeense buurttramlijn uit. Vertrekkend aan het station, waarin ook een cafetaria en een klein museum zijn ondergebracht, voeren antieke trams, soms meer dan een eeuw oud, je doorheen stukjes ongerepte natuur.

Adres: Rue du Pont d’Erezée 1, 6997 Erezée

Traject: Pont d’ Erezée tot Forge à l’Alpez (heen en terug)

Uurrooster: De trams rijden van de eerste zondag van de paasvakantie tot half oktober.

Van 8 april tot 14 oktober op zon- en feestdagen.

Van 7 juli tot 28 augustus, dagelijks behalve op maandag.

Prijzen:  Volwassenen: 12 euro

Kinderen van 6 tot 12 jaar: 7 euro

Senioren (+65 jaar): 9 euro

www.tta.be

 

chocolatier Defroidmont-bijenwandeling-Le Ciel et la Roche

Chocolatier Defroidmont

chocolatier Defroidmont-bijenwandeling-Le Ciel et la RocheChocolatier Defroidmont is gespecialiseerd in Belgische chocolade en pralines te Erezée in de Belgische Ardennen. Je kan het chocolademuseum bezoeken waar je de familiegeschiedenis van de familie Defroidmont ontdekt. Je maakt ook een reis door de wereld van Papoea Nieuw-Guinea, het land van herkomst van onze cacaobonen om zo terug te keren naar België. In ons atelier te Erezée maak je kennis met het vervaardigen van chocolade, van cacaoboon tot heerlijke praline! Je kan aansluitend ook nog genieten van de bijenwandeling in het mini natuurpark met zijn didactische panelen over hetleven van de bij. Tenslotte kan je deze gastronomische en natuur uitstap afsluiten door te proeven van de heerlijke chocolade, pralines, macarons en huispatisserie, vergezeld met een lekker drankje!

Adres: Briscol 19A, 6997 Erezée

Museumbezoek: +/- 40 minuten

prijs volwassene: 4,95 euro

prijs kinderen(-12 j): 3,95 euro

openingsuren: van dinsdag tot zaterdag 10u-17u

zondag: 10u-16u

www.chocolatier-defroidmont.be

La-Roche-Ourthe-vakantiehuis-Ardennen (2)

La Roche bezoeken

Het centrum van La Roche bezoeken is uiteraard een must als je in Le Ciel et La Roche logeert. La Roche-en-Ardenne ligt aan de oever van de Ourthe in de Belgische provincie Luxemburg. De stad heeft een gezellig centrum met veel winkeltjes en terrasjes. In La Roche vind je alles wat je nodig hebt: bakker, wasserette, pizzeria, supermarkt … Zeker in de zomer kan het hier gezellig druk worden. De ruïnes van het indrukwekkende middeleeuwse kasteel domineren het aanzicht van de stad. In het kasteel vinden tijdens de zomervakantie allerlei workshops plaats zoals boogschieten en valkerij. Elke zomeravond is er een voorstelling waarin het spook Berthe op het middeleeuwse kasteel verschijnt. Ook de oorlog heeft hier diepe sporen achtergelaten. La Roche werd helemaal platgebombardeerd in de slag om de Ardennen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bezoek zeker het oorlogsmuseum als je hier meer over wil weten. Enkele intacte legertanks in de stad getuigen van de bevrijding door de geallieerde troepen.

Op ongeveer 5 kilometer van het vakantiehuis, minder dan 10 minuten rijden

kinderen aan klimmuur familie Kuypers

Parc Chlorophylle

Tijdens een prachtige wandeling in het Parc Chlorophylle kom je van alles te weten overt de fauna en flora in de Ardense bossen. Tussen de verschillende educatieve stukken door zijn er voor de kinderen verschillende speeltoestellen en andere klim- en klauterapparaten te vinden. Je kan zelfs via een houten brug een wandeling tussen de toppen van de bomen maken.

kinderen op tank in la Roche familie Kuypers

Museum van de Slag om Ardennen

In La Roche en Ardenne is tijdens het Ardennenoffensief tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten. In het museum Van de Slag om Ardennen zijn enkele zalen te vinden, die je het verhaal vertellen en laten beleven.

 

feodaal kasteel bij schemeravond - Le Ciel et L a Roche

Feodaal kasteel van la Roche

Volgens de legende worden de ruïnes van het feodaal kasteel nog steeds bewoond door het spook Berthe van la roche. Tijdens een bezoek kom je alles te weten over Berthe. Misschien kom je haar wel tegen?